Condenssporen die afgelopen week kriskras door de lucht boven de Nieuw-Zeelandse stad Nelson verschenen en lang bleven hangen hebben voor de nodige ophef gezorgd.

Verontruste lezers namen met het dagblad The Nelson Mail contact op over de zogeheten chemtrails.

Het begrip chemtrail wordt gebruikt in theorieën die stellen dat er sprake is van het moedwillig verspreiden van bepaalde chemische stoffen in de atmosfeer vanuit straalvliegtuigen, waarbij de condensstrepen deze stoffen kunnen camoufleren. De meeste van deze theorieën gaan ervan uit dat de overheid of NAVO verantwoordelijk is voor de verspreiding van de chemische stoffen.

Onderwerpen

De verspreiding van de chemicaliën zou onder meer te maken kunnen hebben met beïnvloeding van het weer, klimaat of milieu of het uitvoeren van een selectie op mens of dier door het uitroeien van zwakke individuen.

De chemicaliën zouden ook kunnen worden ingezet om bevolkingsgroepen te beïnvloeden en daarmee te onderwerpen of elektronisch dataverkeer te beschermen tegen kosmische straling.

Tot slot worden de stoffen genoemd in het kader van biologische en chemische oorlogsvoering. Uit een Brits overheidsrapport uit 2002 blijkt dat tussen 1940 en 1979 grote hoeveelheden chemicaliën en bacteriën over de Britse bevolking zijn uitgesproeid via vliegtuigen als onderdeel van een geheim militair programma.

Langer zichtbaar

De theorieën worden verworpen door de wetenschappelijke gemeenschap, die stelt dat het gaat om normale vliegtuigstrepen. Volgens de gemeenschap is er geen overtuigend wetenschappelijk bewijs aan te dragen voor de theorieën.

De Nieuw-Zeelandse luchtvaartautoriteiten lieten bij monde van Phillippa Sellens weten dat ze geen ongewone activiteit in de lucht boven Nelson hebben waargenomen.

“Onder vochtige atmosferische omstandigheden blijven de vliegtuigstrepen langer zichtbaar,” zei Sellens. “Nelson bevindt zich in het midden van het land en daarom worden de condenssporen van vluchten van Auckland en Wellington naar Christchurch en Queenstown en vluchten tussen Tasmanië en Wellington vaak gezien in de lucht boven Nelson.”

Foto’s doorsturen
De foto's die u hierboven instuurt worden na goedkeuring geplaatst. De meest recente staan hieronder. Voor het complete overzicht van de foto's kijkt u hier
Recente chemtrails
Drachten, 18-05-2014 p1040383 patroon steenwijk-16-5-2014_8408 steenwijk-16-5-2014_8397 steenwijk-16-5-2014_8370 steenwijk-16-5-2014_8308 steenwijk-16-5-2014_8304 steenwijk-16-5-2014_8301 steenwijk-16-5-2014_8298